Wat is het goede weer voor een ballonvaart?

Ballonvaren is de meest weergevoelige luchtsport die er bestaat. Betrouwbare en gerichte informatie over het weer is essentieel voor een veilige vaart. Buienradar of weeronline is beslist onvoldoende.

Het KNMI levert ons via een gespecialiseerde website drie keer per dag actuele en specifieke weersverwachtingen. Daarnaast kunnen we rechtstreeks met de weerkamer van het KNMI contact opnemen bij twijfel. Een meteoroloog bewaakt de ballonvaartverwachtingen, past ze aan als dat nodig is en voegt voor de piloot belangrijke weergegevens toe.

Wind

De wind is de belangrijkste weerfactor in de ballonvaart. Een luchtballon vaart immers op de wind die de snelheid en richting bepaalt. Vooral bij de start en landing is windinformatie essentieel. Hoe harder de wind, hoe harder de landing.

Ballonvaartverwachtingen

De ballonvaartverwachtingen op KNMI Aviation Weather bestaan uit een kaartje met de windkracht en windrichting op verschillende tijden, hoogtes en plaatsen in Nederland. Zo kunnen onze piloten heel nauwkeurig inschatten of ze kunnen vertrekken en vanaf welke startplek.

Wanneer horen we of het doorgaat

Deze beslissing nemen we op de dag van de vaart op zijn vroegst na de eerste verwachting tussen 11 en 12 uur maar uiterlijk om 15 uur gemiddeld zo’n vier uur voorafgaand aan uw geplande ballonvaart.

De belangrijkste factoren

  • Wind aan de grond bij start en landing minder dan 18 km/h.
  • Wind op 500 ft (= 150 meter) minder dan 35 km/h.
  • Zicht meer dan 3000 meter.
  • Wolkenbasis hoger dan 1000 ft (= 300 meter) in de buurt van vliegvelden zelfs 1500ft (=450 meter)
  • Geen buien in een straal van 15 km vanwege turbulentie.
  • Geen onweerskansen vanwege zware turbulentie. Vooral onweer kan 30-50 km afstand nog invloed hebben.

De allerbelangrijkste tot slot.

Beter met spijt aan de grond en denken zat ik maar in de lucht dan met spijt in de lucht en denken zat ik maar op de grond