veel gestelde vragen over ballonvaren

Waar kan ik ballonvaren?

Onze vaste opstapplaatsen zijn: UdenDen BoschEindhoven, Schijndel en Oss. Bij een boeking van een privéballon kunnen wij ook een ballonvaart maken vanaf een locatie van uw keuze!

Wanneer kan ik ballonvaren?

Ballonvaarten vinden het gehele jaar plaats. ‘s Ochtends net na zonsopkomst en ‘s avonds twee uur voor zonsondergang. Dit alles vanwege het stabiele weer op deze momenten van de dag. In de zomermaanden worden de meeste ballonvaarten gemaakt, mooi weer en lange avonden. Klik hier voor tabel met opstijgtijden.

Met hoeveel mensen kan ik mee?

VIPballon beschikt over meerdere ballonnen, of U nu voor 1 passagier of voor meerdere passagiers boekt, VIPballon verzorgt het. Bij grotere groepen zetten wij meerdere ballonnen in.

Is ballonvaren aan leeftijd gebonden?

Nee. Iedereen met een goede gezondheid kan mee. Als u een uur kan wandelen kan u ook ballonvaren. Over kinderen en “breekbare” personen hebben wij graag eerst overleg.

Hoe lang varen we?

Een ballonvaart duurt gemiddeld 1 uur. Ongeveer 15 min voor de landing word er gekeken naar een geschikte landingsplaats. De ene keer is deze binnen 5 minuten gevonden, de volgende keer duurt dat nog 20 minuten. Veiligheid staat ook hier hoog in het vaandel.

Hoe lang duurt alles bij elkaar (uit en thuis)?

Het totale programma dat wij u aanbieden duurt ca. 4 uur. Het klaarmaken van de ballon duurt ongeveer 3 kwartier, de vaart duurt gemiddeld 1 uur, als alles weer ingepakt is staat u een champagnedoop te wachten.

Welke kleding moet ik dragen als ik ga ballonvaren?

Draag vooral makkelijke kleding als u een ballonvaart gaat. Ballonvaren is een buitenactiviteit en je nooit weet waar je terecht komt, trek daarom niet je allernieuwste kleren aan, het kan namelijk “vies” worden. Ook geen brandbare kleding, dit ivm de brander van de heteluchtballon. Stevige evt waterdichte schoenen en absoluut geen schoenen met hoge hakken dit ivm de landing, het landingsterrein en kans op blessures. Tijdens de vaart is een petje geen overbodige luxe ivm de warmte van de branders. Voor na de ballonvaart kan het lekker zijn om een jasje of een lekkere trui mee te nemen. Voor u een winterballonvaart kleed u dan warm aan en een paar lekkere warme sokken is zeker aan te bevelen 

Hoe ver varen we?

Dit is geheel afhankelijk van de windsnelheid. Gemiddeld varen wij tussen de 10 en 25 kilometer hemelsbreed.

Ik wil van A naar B varen kan dat?

Nee. Helaas is een luchtballon is niet bestuurbaar. Ook kunnen we niet laveren zoals bijv. een zeilboot. De koers van de ballon is afhankelijk van de windrichting. Zo vaar je bij een oostenwind richting het westen. De afstand die wordt bepaald door de windsnelheid. Wel heb je in de lucht vaak diverse luchtlagen met een afwijkende windsnelheid en richting. Door meer of minder te branden kun je hoger of lager te varen. Dit kan een kleine variatie in de route geven

Is het wel veilig?

VIPballon vaart met ballonnen van het merk Cameron. Deze ballonnen worden elk jaar door een Rijksluchtvaartdienst erkend bedrijf gekeurd. Tevens werken wij alleen met KNVVL erkende ballon piloten. Ja, ballonvaren met ons is veilig!

Is het koud boven?

Nee, u moet er vanuit gaan dat het in de lucht eerder warmer is dan koud, omdat u geen wind voelt en de branders genoeg warmte afgeven. 

Ben ik verzekerd?

Ja, elke passagier aan boord is verzekerd.

Mag ik roken aan boord van de ballon?

Nee, om veiligheidsredenen is roken verboden voor en tijdens de ballonvaart.

Mag ik fotograferen en filmen?

Ja, dat mag. Wij zijn echter niet aansprakelijk voor verlies of beschadiging. 

Ik ben slecht ter been, kan ik mee?

Ja, dat is geen probleem. Wel willen wij dit graag vooraf weten in verband met de te kiezen opstapplaats en de te verwachten weersomstandigheden op de dag van de ballonvaart. Er zijn echter geen zitplaatsen in de mand.

Kunnen kinderen ook mee?

Kinderen met een lengte van 1,20 meter of meer kunnen onder begeleiding van een volwassene mee.

Kan ik voor 1 persoon een ballonvaart boeken

Er kan per persoon geboekt worden, wij zorgen voor de medepassagiers. 

Hoe komen we terug?

De ballon wordt op de voet gevolgd door de volgploeg. Als u familie of vrienden deze auto volgen komen ze ook bij de landingsplek uit.

Hoe weet ik of de geplande ballonvaart doorgaat?

Voor een ochtendvlucht wordt er de avond ervoor contact met u opgenomen. Voor een avondvlucht hebben wij op de afgesproken datum tussen 12.00 en 15.00 uur contact met u. Wij weten dan de weersverwachting van Meteo Schiphol voor de geplande ballonvaart. U krijgt dan van ons te horen of de vaart door gaat en hoe laat u waar verwacht wordt. Als de ballonvaart niet door kan gaan maken wij met u direct een nieuwe afspraak.

Kan ik komen kijken?

Gezellig. Natuurlijk kunt u komen kijken. Iedereen is welkom en vrij om mee te komen. Ook kunt u de ballon volgen door met eigen vervoer onze volgwagen achterna te rijden. Deze stopt regelmatig in de buurt van de ballon om u de kans te geven naar uw familie of vrienden te zwaaien! Wilt u vooraf eens kijken hoe alles in zijn werk gaat, bel ons om te informeren wanneer wij weer gaan ballonvaren.

Hoe kan ik een ballonvaart boeken?

Een ballonvaart kunt u op verschillende manieren boeken.  Boek en betaal gelijk online, stuur ons een E-mail of u kan ons bellen (073 – 54 77 852) u kunt dan direct overleg hebben omtrent de datum en Uw wensen.

Kan ik een ballonvaart kado geven?

Ja, wij hebben hiervoor onze “BALLONVAART-TICKET” dit is een tegoedbon voor een ballonvaart met ons. De bon ziet er leuk uit, U blaast een paar ballonnetjes op en knoopt deze aan de bon en u heeft een prachtig cadeau!

Wat als het slecht weer is?

Ballonvaren is sterk afhankelijk van het weer, bij regen of te harde wind kan een ballonvaart in verband met Uw veiligheid niet doorgaan. Er wordt dan in overleg met u een nieuwe afspraak gemaakt.

Kan ik de ballon inhuren voor speciale gelegenheden?

Ja, dat is mogelijk. Bel ons met uw wensen en wij kijken of deze verwezenlijkt kunnen worden.