Jaarlijk is 21 november een grote dag in de ballonwereld. Internationaal wordt het gewoonlijk Montgolfier-dag genoemd ter nagedachtenis aan de gebroeders Montgolfier.

Op 21 november 1783 vloog de mens voor het eerst in de lucht dankzij een vreemde vliegmachine genaamd “Montgolfière”, of hete luchtballon. Die dag schreven Jean-François Pilâtre de Rozier en de markies d’Arlande voor altijd geschiedenis. Deze eerste ballonvaart door mannen had een enorme impact, het nieuws raakte de hele wereld.

Voor ballonvaarders is deze dag een bijzonder. Zonder deze 21 november 1783 zouden er geen heteluchtballonnen zijn. Geen piloten. Geen passie en geen plezier! Het leven zou totaal anders zijn!

Deze dag markeert voor altijd de geschiedenis van de luchtvaart. Na deze vlucht van Jean-François Pilâtre de Rozier heeft de mens luchtschepen, vliegtuigen, raketten kunnen ontwikkelen en wie weet wat de toekomst in petto heeft?

Maar voordat ze de sprong waagden, gingen Pilâtre de Rozier en de gebroeders Montgolfier stap voor stap vooruit, test na test. Deze eerste vlucht was niet in één dag gedaan. Hier is een herinnering aan de belangrijkste data waarmee de mens de lucht kon veroveren:

Hoe ballonvaren begon

1782: De broers Joseph en Etienne Montgolfier experimenteren met de productie van waterstof. Ze proberen het in papieren zakken te stoppen, maar zonder succes.

November 1782: Joseph droogt zijn overhemd, blaast het op door het bij de kraag boven het vuur in de open haard te houden, hij denkt meteen dat hij zojuist een ongelooflijke ontdekking heeft gedaan! Samen met zijn broer Etienne beginnen ze te werken aan hun toekomstige uitvinding…

14 december 1782: Ze herhalen hun experiment: een zak van een kubieke meter opgeblazen door een vuur van wol en nat stro vliegt weg op ongeveer dertig meter hoogte. Het vuur produceert een dikke rook, waarna ze denken dat, naar het voorbeeld van wolken, de rook verantwoordelijk is voor de hoogte.

25 april 1783: Een ballon van 800 m3 en 225 kg, samengesteld uit katoenen canvas bekleed met dunne vellen papier, stijgt naar een geschatte hoogte van 400 meter. De test is geslaagd!

4 juni 1783: Een demonstratievlucht wordt georganiseerd in Annonay. De ballon, opgeblazen met een vuur van stro en wol, stijgt in de lucht tot 1000 meter hoog en landt 10 minuten na de vlucht 2 kilometer verderop. Het is de eerste ballonvlucht in de geschiedenis!

19 september 1783: De eerste vlucht wordt gerealiseerd met een schaap, een eend en een haan. De demonstratie vond plaats op het voorplein van het Château de Versailles. Lodewijk XVI en de koninklijke familie waren getuige van de vlucht . De dieren werden veilig teruggevonden in Vaucresson, 3 km verderop, na een vlucht van 3 tot 8 minuten.

15 oktober 1783: Eerste vaart met mensen in een ballon. Pilâtre de Rozier blaast de ballon op en stijgt op in de ballon die verankert is met touwen (25 meter lang, duur 4 minuten en 25 seconden). Pilâtre begint de ballon goed te kennen en maakt het vuur met stro om het stijgen of dalen van de ballon te beheersen.

19 oktober 1783: Het experiment wordt herhaald deze keer een touwen met een lengte van 108 meter.

21 november 1783: Eerste vrije vlucht met mensen in een heteluchtballon. Pilâtre de Rozier en de markies d’Arlandes stijgen op uit het Château de la Muette in Parijs. Na 25 minuten vliegen en een hoogte van 1000m bereikt te hebben, landden ze op de Butte aux Cailles. Ze schrijven geschiedenis.